Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja sähkön hintavertailu

Sähkön hinta koostuu sähköenergian, sähkön siirron ja verojen osuudesta. Sähkölaskusta on mahdollista kilpailuttaa sähköenergian osuus hinnasta, jolloin voidaan vaikuttaa hinnan (snt/kwh) lisäksi sähkön alkuperään (Energiavirasto). Sähkön siirron hintaa ei ole mahdollista kilpailuttaa, sillä se on sidonnainen aina paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön. Sähkön hinnan on voinut kilpailuttaa vuodesta 1998 alkaen, kun sen myynti vapautettiin kilpailulle (Sahkövertailu.fi). Tähän artikkeliin on koottu kuluttajille tietoa sähköenergian hinnan kilpailuttamisesta. Sähkön energiamaksu perustuu käytettävän sähkön kulutukseen ja se ilmaistaan snt/kwh eli senttiä per kilowattitunti.

Sähkön hinnan vertailu ja kilpailuttaminen on maksutonta

Sähkösopimuksien kilpailuttaminen on maksutonta. Jos sähköyhtiötä vaihdetaan useammin kuin kerran vuodessa, sähkön siirrosta vastaava jakeluverkkoyhtiö voi laskuttaa sähkömittarin lukemisesta, joka on tehtävä sähkömyyjän vaihtumisen yhteydessä. Sähköyhtiön vaihtaminen ensimmäistä kertaa tai vähintään vuoden kuluttua edellisestä vaihdosta on maksutonta (sähkövertailu.fi.)

Sähkönmyyntisopimuksien kustannuksien arvioimiseen voi käyttää erilaisia verkon vertailusivustoja, kuten sahkovertailu.fi, sahkonhinta.fi ja kilpailuttaja.fi -palveluita. Huomioithan, että palvelut antavat suuntaa-antavia arvioita ja sähkönmyyntisopimuksien todellisen hinnan saat sähköyhtiön tarjouksista.

Sähkön hinnan vertailu kannattaa ja sen avulla kuluttaja voi vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen. Sähköenergian osuuden kilpailuttaminen on maksutonta ja se voi tuoda säästöjä vuodessa kymmenien tai joissakin tapauksissa jopa satojen eurojen edestä, kulutuksesta ja hintatilanteesta riippuen (Yle 2014; Helsingin Sanomat 2015.)

Näin kilpailutat sähkösopimuksesi

  • Selvitä vuosikulutuksesi edellisestä sähkölaskustasi tai arvioi se vertailua varten. Tarkimmat tiedot kilpailuttamista varten saat edellisestä sähkölaskustasi.
  • Voit käyttää vertailusivustoja apuna antamaan suuntaa siitä, miltä sähköyhtiöiltä pyytää tarjousta sähkön hinnasta
  • Huomioi, että vertailet sähkösopimustarjouksista sopimusmuodoltaan samantyyppisiä sopimuksia, eli vain määräaikaisia tai vain toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia keskenään
  • Ota yhteyttä sähköyhtiöihin ja pyydä tarjous sähkösopimuksesta

Huomioithan, että jos nykyinen sähkösopimuksesi on määräaikainen, sitä ei voida purkaa kuin painavasta syystä ennen sopimuskauden päättymistä.

Lähteet:

Energiavirasto 2017. Sähkön kilpailuttaminen. Verkkosivu. Viitattu 16.5.2017. https://www.energiavirasto.fi/sahkon-kilpailuttaminen

Saastamoinen, Airi; Solla, Katja 2014. Näin kilpailutat sähkön hinnan. Yle, Kuningaskuluttaja. Julkaistu 05.03.2014. Päivitetty 11.04.2016. Viitattu 16.5.2017. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/05/nain-kilpailutat-sahkon-hinnan Sahkovertailu.fi 2017. Usein kysyttyä. Verkkosivu. Viitattu 16.5.2017 http://www.sahkovertailu.fi/